“Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı hayırlı olsun”
Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı
16.11.2020
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TANAP projesinin ardından Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın devreye girmesiyle Avrupa enerji arz güvenliğinin önemli bir halkasının tamamlandığını belirtti.
Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, geçen yıl TANAP’ın rekor sürede tamamlandığını anımsattı.
Azerbaycan gazının taşınması için Türkiye ayağında TANAP‘ın tamamlanmasıyla sistemin hazır hale geldiğine dikkati çeken Bakan Dönmez, “TANAP’ın ardından TAP’ın devreye girmesiyle Avrupa enerji arz güvenliğinin önemli bir halkası da tamamlanmış oldu. Hayırlı, uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.
Petrol ve Gaz Hat Boruları
API 5L, ASTM ve ASME standardına uygun olarak, kaynak ağızlı veya API 5B standardına uygun dişli-manşonlu olarak Grade A ve Grade B kalite çelikler kullanılarak üretilen borulardır. Petrol Rafinerileri Petrol Tesisleri Gaz Tesisleri Kimyasal Depolama Tesisleri Termik Santraller ve Tesisleri HES Santralleri ve Tesisleri Endüstriyel Tesisler Limanlar (devamı için tıklayın)
Transit Boru Hatları ve Projeleri
Ülkemizin artan doğal gaz talebinin karşılanabilmesi amacıyla Azerbaycan Hükümeti ve Azerbaycan’ın Şahdeniz Sahasını geliştiren Şahdeniz Konsorsiyumu ile görüşmeler yürütülmüş ve 25 Ekim 2011 tarihinde 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar m³ Azeri gazının Ülkemize arzını öngören anlaşma imzalanmıştır. Ayrıca, yıllık 10 milyar m³ Azeri gazının inşa edilecek yeni bir boru hattı ile Ülkemiz üzerinden Avrupa’ya transit taşınması için 26 Haziran 2012 tarihinde Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı diğer adıyla TANAP Projesine ilişkin Azerbaycan ile Ülkemiz arasında bir Hükümetler arası Anlaşma ve Hükümetimiz ile Proje Şirketi arasında bu Hükümetler arası Anlaşmaya ek Ev Sahibi Hükümet Anlaşması imzalanmıştır.
Bu anlaşmalar ile TANAP Projesinin hayata geçirilmesini sağlayacak hukuki altyapı tesis edilmiştir.
Azerbaycan’da üretilecek gazın ülkemize ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan, toplam yatırım maliyeti 45 milyar Dolar’a ulaşan, Şah Deniz Faz II geliştirme, Güney Kafkasya Boru Hattı Genişleme Projesi (SCPX), TANAP ve Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın nihai yatırım kararları Aralık 2013’te Bakü’de düzenlenen bir törenle alınmıştır.
Ülkemiz TPAO vasıtasıyla Şah Deniz Faz II ile Güney Kafkasya Boru Hattı Genişleme Projesinde %19 ve BOTAŞ vasıtasıyla TANAP Projesinde %30 hisseye sahiptir. Böylelikle Ülkemiz doğal gazın üretiminden son kullanıcıya kesintisiz ve uygun koşullarda arz edilmesine kadar olan süreçlerin tümünde aktif bir rol oynamaktadır.
TANAP Projesi ile yıllık 16 milyar m3 başlangıç kapasitesine ve maksimum yıllık 32 milyar m³ kapasiteye sahip, Gürcistan sınırımızdan Yunanistan sınırımıza uzanacak yaklaşık 1.850 km uzunluğunda bir boru hattının inşası planlanmaktadır.
Projeye ilişkin faaliyetler BOTAŞ’ın %30, SOCAR’ın %58 ve BP’nin %12 hisse ile ortak olduğu TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. tarafından sürdürülmektedir.
17 Mart 2015 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde birçok ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar düzeyinde katılımı ile Kars ilimizde temel atma töreni gerçekleştirilmiştir.
12 Haziran 2018 tarihinde ise, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratların katılımıyla Eskişehir ilimizin Seyitgazi ilçesinde açılış töreni gerçekleştirilmiş olup, Türkiye’ye ilk gaz akışı 2018 yılının Haziran ayı sonu itibarıyla başlamıştır. Avrupa’ya gaz tedarikinin ise 2020 yılı içerisinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.